Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

Varen

Varen

Vaarroutenetwerk Westfriesland

Het vaarroutenetwerk Westfriesland maakt de regio zeer aantrekkelijk. De regio heeft al sinds de Middeleeuwen een belangrijke relatie met het water. Niet vreemd, gezien de geografische ligging aan het IJssel- en Markermeer, de talloze waterlopen binnen de contouren van de cultuurhistorische Westfriese Omringdijk en het rijke VOC-verleden van Hoorn en Enkhuizen.

Het water wordt tegenwoordig veel gebruikt om te recreëren, 's zomers in een boot, 's winters op de schaats. Om de routes beter toegankelijk te maken, zijn en worden er in het kader van het Landschapsplan West-Friesland en het ILG-Uitvoeringsstrategieplan diverse projecten gerealiseerd. Een aantal knelpunten in de routes is opgelost en met aanlegplaatsen en bewegwijzering zijn de routes aantrekkelijker gemaakt. 

Vaarroutes via knooppuntensysteem

In de polders De Vier Noorder-Koggen en Het Grootslag zijn vaarroutes uitgezet die bewegwijzerd zijn middels een knooppuntensysteem. U kunt deze hiernaast downloaden (Medemblik en Enkhuizen-Stede Broec). U vindt onder Downloads ook een kaart van het Koggengebied en een overzichtskaart van Westfriesland.

Vaarfolder

Momenteel is het Recreatieschap bezig met de ontwikkeling van een nieuwe app en wordt de vaarfolder door ons niet meer als print verspreid. U kunt de kaarten hiernaast downloaden en uitprinten.

Elektrisch varen

Het Elektrisch Varen in Westfriesland is in 2002 geïntroduceerd door het Recreatieschap in samenwerking met ondernemers, de werkgroep Vaarroutes Westfriesland (gemeenten Enkhuizen, Medemblik, Koggenland, Stede Broec en Wervershoof, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Staatsbosbeheer) en de provincie Noord-Holland.

De fluisterboot (of miespelskuit) wordt door elektriciteit aangedreven en is een milieuvriendelijker alternatief voor de motorboot. De elektrische motor maakt nauwelijks lawaai, waardoor er in alle stilte genoten kan worden van het moois dat Westfriesland te bieden heeft.

Er zijn zes verhuur- en oplaadpunten in Westfriesland:

Recreatieschap Westfriesland

Postadres

Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres

De Middend 2
1611 KW Bovenkarspel

Contact

Tel.: (0228) 565 750
E-mail: Klik hier