Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

Varen

Varen

Vaarroutenetwerk West-Friesland

Het vaarroutenetwerk West-Friesland maakt de regio zeer aantrekkelijk. De regio heeft al sinds de Middeleeuwen een belangrijke relatie met het water. Niet vreemd, gezien de geografische ligging aan het IJssel- en Markermeer, de talloze waterlopen binnen de contouren van de cultuurhistorische Westfriese Omringdijk en het rijke VOC-verleden van Hoorn en Enkhuizen.

Het water wordt tegenwoordig veel gebruikt om te recreëren, 's zomers in een boot, 's winters op de schaats. Om de routes beter toegankelijk te maken, zijn en worden er in het kader van het Landschapsplan West-Friesland en het ILG-Uitvoeringsstrategieplan diverse projecten gerealiseerd. Een aantal knelpunten in de routes is opgelost en met aanlegplaatsen en bewegwijzering zijn de routes aantrekkelijker gemaakt. 

Vaarroutes via knooppuntensysteem

In de polders De Vier Noorder-Koggen en Het Grootslag zijn vaarroutes uitgezet die bewegwijzerd zijn middels een knooppuntensysteem. U kunt deze hiernaast downloaden (Medemblik en Enkhuizen-Stede Broec). U vindt onder Downloads ook een kaart van het Koggengebied en een overzichtskaart van West-Friesland.

Vaarfolder

De vaarfolder is verkrijgbaar bij:

  • VVV’s Medemblik/Enkhuizen/Hoorn 
  • Gemeenten Stede Broec, Drechterland en Koggenland 
  • Bungalowpark Zuiderzee (Medemblik)
  • Bungalowpark De Vlietlanden (Wervershoof)
  • Camping Veerhof (Oostwoud)
  • Het Streekbos Paviljoen in het Streekbos (Stede Broec) 
  • Nederlands Stoommachinemuseum (Medemblik) 

Elektrisch varen

Het Elektrisch Varen in West-Friesland is in 2002 geïntroduceerd door het Recreatieschap Westfriesland in samenwerking met ondernemers, de werkgroep Vaarroutes West-Friesland (gemeenten Enkhuizen, Medemblik, Koggenland, Stede Broec en Wervershoof, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Staatsbosbeheer) en de provincie Noord-Holland.

De fluisterboot (of miespelskuit) wordt door elektriciteit aangedreven en is een milieuvriendelijker alternatief voor de motorboot. De elektrische motor maakt nauwelijks lawaai, waardoor er in alle stilte genoten kan worden van het moois dat West-Friesland te bieden heeft.

Er zijn zes verhuur- en oplaadpunten in West-Friesland:

Recreatieschap Westfriesland

Postadres
Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres
Zesstedenweg 195
1613 JD Grootebroek

Tel.: (0228) 565 750
Fax: (0228) 565 751
E-mail: Klik hier

Vind ons leuk op facebook Volg ons op twitter