Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

Teken

Teken

Teken zijn parasieten die lijken op platte spinnetjes. Ze komen voor in het hele land en leven in hoog gras en tussen bladeren van bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden en tuinen. Ze leven van bloed van dieren en soms van mensen. Teken kunnen dus ook voorkomen in de terreinen van het Recreatieschap Westfriesland!

Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar teken kunnen gevaarlijk zijn omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Een klein deel van de teken is besmet met de lymebacterie.
Hoe langer een teek op de huid zit, hoe groter de kans op besmetting. Daarom is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor zijn tekenverwijdersetjes in de handel.

Het beste advies tegen een tekenbeet is zorgen dat u niet gebeten wordt. Dit kan door beschermende kleding. Stop broekspijpen in sokken en draag lange mouwen. Blijf ook op de paden in natuurgebieden. Controleer na een uitje in de natuur altijd of u een of meer teken heeft en verwijder deze zo snel mogelijk. Noteer de datum van de beet en let op rode kringen om de bijtplek. Deze kunnen duiden op een besmetting. Bij twijfel over een tekenbeet is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Meer informatie op lymenet.nl/info/tekenbeet of op rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/De_teek

Recreatieschap Westfriesland

Postadres

Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres

De Middend 2
1611 KW Bovenkarspel

Contact

Tel.: (0228) 565 750
E-mail: Klik hier