Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

Het Streekbos

Het Streekbos

Gelegen aan de Veilingweg 21 te Bovenkarspel.

Het Streekbos is aangelegd tijdens de landinrichting 'Het Grootslag' in 1978. Wat voorheen een deel van een vaarpolder was, is nu een bos met een oppervlakte van 73 hectare. Natuur, recreatie en bosbouw komen harmonieus samen.

Het Streekbos biedt vele recreatiemogelijkheden: zwemmen in de zwemplas, luieren op het strand, fietsen, varen en wandelen.

Voor fietsers vormt het Streekbos een onderdeel van enkele ANWB-routes. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet over (half)verharde en onverharde wandelpaden. U vindt het kaartje met de routes hiernaast onder Downloads.
Er is een visplaats (ook voor mindervaliden toegankelijk) en een in-en uitlaatplaats voor boten. Voor de vaarrecreant zijn er voldoende mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld via de vaarroute naar het aanliggende natuurgebied De Weelen varen. Langere tochten naar onder meer de historische stadjes Enkhuizen en Medemblik of naar de natuurgebieden Groote Vliet en Kleine Vliet zijn natuurlijk ook mogelijk.
Rondvaarten in een elektroboot worden verzorgd door het IVN West-Friesland. Het IVN verzorgt excursies met een natuur-educatief karakter en, op afspraak, rondleidingen.
Verder kunt u bij restaurant IJgenweis eten en drinken midgetgolfen, waterfietsen, kanovaren of met een recreatieve rondvaart meegaan. Via restaurant IJgenweis kunt u ook gebruik maken van het dagkampeerterrein en tegen betaling van het groepskampeerterrein of overnachten in één van de vier trekkershutten. Afhankelijk van verordeningen en weersomstandigheden kan het dagkampeerterrein gesloten zijn.

Ecoproject

Een deel van het Streekbos is onttrokken aan het polderwater en speciaal ingericht om de groei van water- en oeverplanten meer kansen te geven. U zult ook in andere delen van het Streekbos steeds meer inheemse soorten planten en dieren waarnemen, zoals het prachtige ijsvogeltje.
Het Ecoproject maakt deel uit van een wandelroute door het Streekbos. De wandelboekjes kunt u verkrijgen bij het IVN, gevestigd in het Streekbos Paviljoen.

Streekbos Paviljoen

Het Recreatieschap Westfriesland heeft in nauwe samenwerking met de gemeente Stede Broec in 2011 het Streekbos Paviljoen gerealiseerd. Het Streekbos Paviljoen biedt onderdak aan IVN West-Friesland en Orion.

Het Paviljoen kwam in de plaats van het oude Recreatiecentrum Streekbos en De Terp.

De horeca in het Streekbos Paviljoen wordt geëxploiteerd door IJgenweis eten & drinken. Voor meer informatie kijkt u op www.ijgenweisetenendrinken.nl.

Op zoek naar het Archeologisch Voetspoor

Het project 'Op zoek naar het Archeologisch Voetspoor' is in het voorjaar van 2011 gerealiseerd in de 'uitbreiding' van het Streekbos (vak C).

In de bronstijd (tussen 2000 en 800 v.Chr.) was er een hoge bevolkingsdichtheid in het oostelijke deel van West-Friesland: er woonden ongeveer 10 mensen op een vierkante kilometer. Zij vestigden zich op de kreekruggen in het gebied.

In 2006 werd bij de inrichting van het gebied rekening gehouden met de in de ondergrond aanwezige kreekrug die zeer waarschijnlijk in de flanken resten uit de bronstijd bevat.

De afgegraven grond die vrijkwam bij de inrichting van het gebied is gebruikt om de kreekrug te accentueren, als lage glooiingen in het landschap.

Tussen die glooiingen is een plattegrond van een bronstijdboerderij neergelegd, van hout. Langs de bronstijdboerderij loopt een spoor van grote stapstenen die het voetspoor verbeelden die bronstijdbewoners er mogelijk hebben neergelegd. Het pad eindigt bij een model-plagger, een gereedschap met een vuurstenen sikkel dat mogelijk werd gebruikt bij het snijden van plaggen voor het opwerpen van huisterpjes.

Vereniging Oud Stedebroec is zeer behulpzaam geweest met materiaal en adviezen. Voor de plattegrond van de bronstijdboerderij en de tekst op het informatiepaneel werd door het Recreatieschap Westfriesland nauw samengewerkt met ADC ArcheoProjecten.

Loslopende honden

In vak A, B en C van het Streekbos is het toegestaan uw hond los te laten lopen, met uitzondering van het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni. De vakindeling vindt u hiernaast onder Downloads.

Nuttige adressen

Volkssterrenwacht Orion
www.volkssterrenwachtorion.nl

IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

www.ivn-westfriesland.nl

Restaurant IJgenweis Streekbos

www.ijgenweisetenendrinken.nl

Recreatieschap Westfriesland

Postadres
Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres
Zesstedenweg 195
1613 JD Grootebroek

Tel.: (0228) 565 750
Fax: (0228) 565 751
E-mail: Klik hier

Vind ons leuk op facebook