Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

Drachterveld

Drachterveld

Ten oosten van Hoorn, tussen Oosterblokker en Westwoud. 

In een weidse omgeving, ingeklemd tussen de dorpen Oosterblokker en Westwoud, ligt groengebied Drachterveld, onderdeel van de Drachterscheg. Een scheg is een ‘groene buffer’ die het overgangsgebied vormt tussen de bebouwing van Hoorn en Drechterland.

Het gebied bestaat uit waterberging Drachterveld, een vaarroute naar de wijk Bangert-Oosterpolder en fiets- en wandelpaden. Het gebied wordt gekenmerkt door de landmark met een unieke doorkijk naar molen de Krijgsman in Oosterblokker.

Waterberging

De waterberging is zo’n 22 hectare groot en kan in tijden van extreme regenval 220.000 m3 neerslag bergen. Door het gebied tijdelijk onder water te zetten kan wateroverlast in de Oosterpolder in de gemeente Hoorn worden voorkomen. Behalve functioneel is het gebied een oase van rust en weidsheid, vlak bij de bewoonde wereld. U kunt er wandelen of fietsen, maar ook varen.
Drachterveld is toegankelijk via het Wijzenddijkje en via de tunnel voor wandelaars en fietsers onder het spoor in Oosterblokker.

De waterberging is aangelegd door hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met de gemeenten Hoorn en Drechterland. Het Drachterveld wordt door het Recreatieschap Westfriesland beheerd en onderhouden. Het onderhoud van de graslanden gebeurt zo veel mogelijk op natuurvriendelijke wijze.

In samenwerking met de gemeente Drechterland heeft het Recreatieschap vier bankjes geplaatst, om rustig te genieten van de weidsheid van de omgeving.

Honden en paarden

Honden en paarden zijn in het Drachterveld niet toegestaan.

Recreatieschap Westfriesland

Postadres

Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres

De Middend 2
1611 KW Bovenkarspel

Contact

Tel.: (0228) 565 750
E-mail: Klik hier