Recreatieschap Westfriesland Recreatie - Natuurlijk - West-Friesland

Welkom bij het Recreatieschap Westfriesland

De Vooroever

De Vooroever

 Vooroever Vlietsingel

Bij Medemblik, aan het IJsselmeer.

Luieren in de zon, turen over het water naar de vele zeilboten of rustig een hengeltje uitgooien. In het uitgestrekte Vooroevergebied beleeft u het IJsselmeer op z’n best. Vooroever Vlietsingel ligt vlak bij Medemblik. Watersport staat hier centraal. Dat kan ook niet anders, met het Regatta Center om de hoek. Ook kunt u hier heerlijk wandelen, fietsen of zwemmen. 

In 2011 is Vooroever Vlietsingel uitgebreid met ongeveer 50 hectare. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor recreatie aan het water en op het strand vergroot. Het gebied bestaat uit groene weiden, bomen en struiken en een zandstrand. Er is een nat natuurdeel met een riet- en biezengebied en een vogeleiland. Wandelen en fietsen kan over de daarvoor aangelegde paden. Met de boot kunt u De Vooroever en het nabij gelegen Nederlands Stoommachinemuseum bereiken via de aanlegsteigers.
Overnachten in de haven is niet toegestaan.

Vooroever Koopmanspolder-Andijk

Bij Andijk, aan het IJsselmeer.

Op het zuidelijkste puntje van de Vooroever geniet u van unieke natuur, een proeftuin van waterbeheer én alle recreatiemogelijkheden die het terrein te bieden heeft. Ten zuiden van recreatiegebied Vooroever Koopmanspolder-Andijk heeft de provincie Noord-Holland, in samenwerking met Rijkswaterstaat, de afgelopen jaren 16 hectare heringericht tot een natuurlijk gebied met een bijzondere waterberging in de vorm van een draaikolk. Het unieke is dat hier geëxperimenteerd kan worden met dynamisch peilbeheer. U kunt hier heerlijk wandelen, maar ook luieren op het strand en recreëren op het water. Het naastgelegen natuurgebied is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Recreatiegebied Koopmanspolder-Andijk beslaat 18 hectare en bestaat, behalve uit gras en zandstrand, uit natte en drogere gebieden. Moeras- en watervogels vinden het er heerlijk. U treft hier ook een andere vegetatie dan op ‘gewone’ grond. Vooroever Koopmanspolder-Andijk bevindt zich langs de Dijkweg in Andijk en is zodoende goed te bereiken met de fiets en de auto, maar natuurlijk ook te voet.

Honden

Honden zijn aangelijnd welkom op het terrein. Buiten het broedseizoen mag u de hond alleen loslaten op de daarvoor aangewezen plaatsen. Op en rond de stranden zijn honden verboden.

Paarden

Op de Vooroever zijn paarden niet toegestaan. Dit staat ook op de informatiepanelen bij de toegangen.

Recreatieschap Westfriesland

Postadres

Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Bezoekadres

De Middend 2
1611 KW Bovenkarspel

Contact

Tel.: (0228) 565 750
E-mail: Klik hier